Trimning  / Grooming

Lad mig sige det med det samme:

En Petit Basset Griffon Vendeen bryder sig ikke om at blive børstet igennem eller at få klippet negle og alt, hvad der indebærer,  at man skal "gøre noget ved" forbenene og  specielt forpoterne - vil racen gerne være fri for ! også i den grad ! Den er meget ømskindet fra naturens side !

Derfor -  når du får din lille elskelige hvalp hjem, så begynd straks at børste med en blød børste og rede forsigtigt med tyk plastikkam og pil i ørerne og i poterne mens du roser med din sødeste lyseste stemme og giver nogle gode godbidder. Gør det meget meget ofte og lad det være jeres hyggestund, så det forhåbentlig kan blive en god oplevelse for jer begge at ordne pels og klippe klør  osv...  !

Jeg starter så småt med at trimme mine hunde i 8-9-10 ugers alderen, rykker de allerlængste  babyhår af - ofte - lidt ad gangen, så hunden vænner sig til det. På ryggen gør det mindst ondt, så start der. Kalk på spidsen af dine fingre og 2 hår ad gangen !!

Jeg vil her forsøge at give lidt vejledning i, hvordan man trimmer en Petit Basset Griffon Vendéen  (PBGV).

Man kan forme hunden lidt alt efter, hvor lang man lader pelsen være, det er helt en smagssag.

I dag (2019) bruger jeg fingrene eller den blå trimmekniv (metal)

jeg brugte en overgang en trimme-sten  men da den let rullede ned af bordet og brækkede købte jeg en af metal,

men den er ret tung og i dag bruger jeg som nævnt den lette blå af metal - eller fingrene dyppet i kalk.

(her er redskaberne lagt frem for fotografen).

Man behøver ikke et specielt  rum eller et trimmebord med galge - en måtte med gummiunderlag på et bord er udmærket,  og det letter arbejdet, hvis hunden kan bindes fast i sit halsbånd til et eller andet. Gå aldrig fra din hund når den står på trimmebordet, forbered dig før du løfter den op. Tag telefonen med ..... og de redskaber osv. du skal bruge.

 

ALto de 2 fotos til venstre                    -                                  til højre Lumis poter sept 18

Man kan lige så godt gøre sig det behageligt, tage en stol (til det der kan ordnes fra den højde) og hygge sig,

og håbe på,  at hunden også hygger sig lidt ! 

   

Victor før trim,  se i bunden af siden - efter trim!

En PBGV  trimmes så vidt muligt og helst med fingrene !  MEN.... man kan benytte sig af flere redskaber, der gør det lidt mere overkommeligt og med øvelse kan det gøres pænt.

Der er mange meninger om, hvordan en perfekt PBGV skal se ud, og der er forskelle fra land til land og til hvilket "formål".

I de lande, hvor PBGV  "kun" skal trimmes for at have den mest hensigtsmæssige pels til jagt, har man naturligvis en måde at trimme på, nemlig ret kort over det hele og nogle her i landet vil selvfølgelig synes det samme, det er en smagssag.  Under alle omstændigheder skal den trimmes og plejes både her og der.

Vi trimmer enten specielt til udstilling eller vi trimmer vores familiehund, hvor sidstnævnte ikke behøver stå i perfekt længde pels altid, og derfor kan trimmes helt kort nogle få gange om året.

De hunde  der udstilles ofte  skal trimmes ofte for altid at have en pels, der er tilpas lang og har så mange "længder i selve pelsen" som muligt, gerne mindst en gang om måneden eller måske trimmer man  lidt hver uge, når hunden  alligevel er på bordet og vi børster pelsen igennem og klipper klør, kigger i ører, renser tænder, reder filt, ser efter flåter og andet,  der ikke skal være på hunden. ( lige en gang formaning -  ha ha !)

Med så mange længder i pelsen som muligt,  mener jeg, at på et sted på kroppen skal man have pels, der er ved at gro ud, pels der er 1 cm lang, 2 cm lang og måske 3 og 4 cm lang, så man altid kan tage det længste og alligevel har hunden ret tyk pels på dette sted.

Når man trimmer sjældent og tager meget af, har hunden måske kun 2 til max 3 længder af pels.

I sommerhalvåret får mine et middel mod flåter hver 4. uge, da vi går flere og  lange ture i vores skønne skov hver dag.

Jeg fjerner søvn i øjnene dagligt, jeg har fra de var helt små vænnet dem til, at jeg lader dem spise det jeg fjerner fra øjenkrogen, det er de glade for, og de sidder stille når jeg fjerner det, hvis ikke de får lov at snuse/spis det,  er det min erfaring at de ikke vil ha',  man fjerner det.

Jo oftere man klipper hundens klør, jo kortere kan man klippe dem, da nerven med blodårerne  trækker sig tilbage når der klippes tæt. Jeg foreslår minimum hver 14. dag. Før dagbog/kalender over trim/klip osv..

Hav altid et klip-stop middel i huset parat. 

Jeg har en del trimmeredskaber  -  købt ind efterhånden,  som jeg fik behov for hjælp til mine fingre, som bliver temmelig slidte af trimningen.Trimmeredskaberne hjælper godt, desuden er KALK man dypper fingrene i virkelig godt til at få tag i hårene.

Kalk til at dyppe fingrene i når du fingertrimmer.

I ørerne bruger jeg den lille brune trimmekniv, fisker hårene op dybt nede fra øregangen med fingrene og sætter den lille trimmeknivs blad på den ene side af nogle af spidserne af hårene og så tommelfingeren på den anden, evt. med lidt kalk på begge, så kan man let få hårene rykket op. (pas på ikke at få huden med !)

  den lille brune trimmekniv helt til venstre her. Min trimmesten mangler (af metal)

Jeg renser med Oto-clean, drypper det ned (sprøjter det dybt  ned) masserer og skubber det op ved at massere udvendigt på øregangen og renser efter med en stor  tot vat.  Din hund skal have sart lyserøde indre ører (så langt man nu kan se) - nærmest hvidligt, ellers er der problemer.

Øre rens Oto-clean, små engangs dimser. Otomax er hvis, der er behov for medicinsk behandling.

Man skal tjekke ørerne ofte, og hvis man tager et beskidt øre i opløbet, får hunden efter min erfaring ingen store øreproblemer. Hvis det lugter grimt og er meget rødt (hvis man har "syltet" pasningen af sin hunds øre) kan man få et middel gennem dyrlægen til at dryppe ører med.

Alto får renset ører af Mynte. Man kan ikke altid regne med at hundene ordner det selv,

og det kræver i hvertfald 2 hunde !  eller en flink hundeven måske.

Jeg klipper pelsen under øret (løft flappen op) med en saks så det er kort, og ørekanten hele vejen rundt trimmer jeg med trimmekniv, (den røde eller den blå)  også ret kort både i siderne af øret og nedre ørekant. Selve øreflappen  trimmes let ved, at jeg hiver de længste hår af med fingrene. Man  reder øret og reder det mod  vokse/gro-retningen så hårene står ud i luften og så tager man de længste spidser - lidt ad gangen - jeg rykker altid med gro-retningen, ellers gør det ondt på hunden !!

             

Trimning:

Du starter altid med at børste din hund godt igennem, først med en karte og så med en stor-tandet kam, så en kam med mindre tandafstand, indtil du har en hund uden filt totter. Hvis der er filttotter prøver du at rede dem ud, og hvis det ikke er let, kan man klippe i dem med en tynde-saks   (se mit fotos af redskaberne).  Nogle filt-totter bliver man nødt til at klippe helt af, hold evt. kammen mellem huden og totten så du ikke klipper i din hunds skind.

En coat-king er til at rede underuld ud med og tynde i en tyk pels - den og lignende redskab er meget skrape så pas på både dine egne fingre og din hunds hud/skind, at du ikke skærer i hunden. Du kan sløve den lidt ved at rives i tykke aviser nogle gange før brug.

billedet over viser til venstre en coat-king - en ny i midten - som jeg dog ikke bruger !!og en god klosaks til højre.

 Hovedets pels har mange forskellige længder på en pæn PBGV.

1)    Pandelokken skal være lang men ikke dække øjnene, tag ofte og lidt ad gangen det længste med fingrene,  foran øjnene kan man hive hår af, så man kan se hundens øjne, eller klippe forsigtigt med filer saksen.

3)   Skægget skal være langt, og hvis det bliver for langt, kan man rede det op i luften og hive det længste af, til slut kan man klippe en cm af med tynde-saksen, hvis man synes det er for langt - under hagen klipper jeg altid !

 I læbefolden kan man klippe de lange beskidte hår af- så den misfarvede pels fjernes. Rens læbefolden,  hvis den har tendens til at være beskidt og ildelugtende.

Under øjnene er hunden "udmejslet", og skal derfor se lidt smal ud - ingen tykke kinder.

Tænder:  jeg har en tandstensfjerner som jeg skraber tandsten af med - sæt den lidt op - eller ned - ind under tandkødet og skrab det gule af i flere omgange forsigtigt, derefter bruger jeg enten en gammel tør frotté vaskeklud med AloeVera tandpasta på, så de får rene tænder. 

 til tandpleje ! (altså ikke trimmeknivene) ;O))

2)  På selve hovedskallen kan pelsen være ret kort, men det er en smagssag hvor kort.

På siderne af hovedet efter øjenbrynene slutter  og til  foran ørerne -  er pelsen ret kort - dette korte fortsætter ned under skægget ....... se illustration herunder.

    ø)   rundt ved øre-ansætningen trimmer jeg mine lidt korte, så man kan se,  hvor øret begynder, og som nævnt trimmer jeg ørekanterne korte og under øret ligeså, løft øreflappen op.

4)  Halsen under hagen, hvor skægget slutter  skal være ret kort, jeg synes ca. 2 - 3 cm. 

5)  Brystet, du mærker hvor  for-brystet  starter og lader pelsen være længere her, gerne 3-4-5 cm - en glidende overgang fra halsen.

6) Benene:  man trimmer lidt - de yderste spidser, rykker forsigtigt 3 hår af ad gangen. Nogle bruger trimmekniven her og hiver/skærer den yderste 1-1½ cm af, nogle klipper måske med tynde saksen.

Mine sakse - til venstre en filer-saks. Det kan ikke betale sig at købe billige sakse, de dur ikke.

    

Lumi med fine fødder, klippede negle og trimmet pels sept 2018

7) Poter: rundt  om poterne kan man bruge en trimmekniv og  rykke/skære pels af der gror ud over poten, og lægger sig hen ad trimmebordet.  Man kan også bruge en tynde saks, hvis man (eller hunden)  foretrækker det !!

Mellem tæerne:  Du skiller tæerne ad og klipper filt totterne væk (skal gøres ofte).

Og så vender man  poten på hovedet, kigger og mærker mellem trædepuderne om der sidder filt og skidt mellem disse, hvis der gør - klipper man  med en baby negle-saks filt-totterne helt væk, der sætter sig snavs og græs-frø i filt-totterne,  som kan beskadige poterne og du  får  ikke så meget skidt med ind i huset og hunden kan bedre holde poterne sunde og rene - og fri for irritation og svamp.

Baby negle saks

8)  Ryggen kan være temmelig kort, dvs. ca. 4 cm over det hele.

9)  Halen:  På selve yder-spidsen af halen er pelsen ikke længere end selve halen, jeg klipper med tynde-saksen eller bruger en trimmekniv til at skære hårene af -  reder pelsen med gro-retningen først og derefter mod gro retningen  og tager det længste af hele halen så pelsen er ca. 2-4 cm lang hele vejen rundt. Halen skal ligne et juletræ, ingen faner på en PBGV.

10) Jeg klipper pelsen af  tæt på "rumpehullet" så der ikke sætter sig l...  og ikke kommer filt (ofte på halens underside tæt på rumpen). Vores hunde skal være rene og lækre at se på, og kæle med. 

11)  Man kan klippe det længste pels af under maven med filer-saksen, da hunden er meget ømskindet på maven og det er synd at ødelægge jeres gode forhold ved at være unødvendig "ond" ved din hund.  Man reder og reder modsat og klipper det længste (pas på ikke at klippe i brystvorterne)  Du kan lade pelsen være ca. 5 cm lang under hunden - men efter behag.

12) Pelsen på selve kroppen og siderne  og lårene  er ca. 4 cm lang overalt, du trimmer med fingrene, som du dypper i kalk af og til, reder og reder modsat og  rykker (med gro-retningen) de yderste spidser lidt ad gangen til din hund ser fin ud.                                                  

13)  foran på overarmen - på hver side af for-brystet  skal hunden være temmelig kortpelset for ikke at se for tung og firkantet ud. Så der er pelsen lidt kortere end på selve for-brystet.

I vinklen mellem overlår og underlår - kan man hive lidt ekstra af, så vinklen ses bedre, og hunden ikke ser helt firkantet ud i sin bagpart.

Ovenstående er  beskrevet, som jeg holder af at se på en PBGV. En PBGV som ikke skal udstilles ("i næste uge") kan sagtens trimmes meget kort over det hele i sommerhalvåret, så er den da lettere at holde, børste igennem og filtrer ikke så let.

Trimmeknive:

 nr 1 til venstre er den jeg bruger inde i øret, og evt. på nederste ørekant (til meget få hår ad gangen !)

Den brune nr. 2 fra venstre, bruger jeg sjældent men er til at rede underuld ud med,

den blå er mellem  og den røde fin til trim forskellige steder. I dag 2019 bruger jeg den blå meget.

Hvis din hund har meget under-uld kan du - når du har redt med karte og kamme, rede med en coat-king  - så kan du fjerne en del under-uld, man fjern ikke for meget, den har jo et formål - at beskytte huden og holde hunden tilpas varm/kold. Nogle PBGV har meget under-uld, andre har næsten ingen.

   

Alto 10½ år  (udstilles ikke mere og klippes også  lidt med saks for at skåne ham) - og  til højre Rosa efter trim

   

Victor efter trim

En PBGV  skal se casual ud - frit oversat fra engelsk  "afslappet"  - dvs. ikke for kort,  men lidt elegant lapset ! (synes jeg)

Hvis du har uddybende spørgsmål kan du maile til mig:  jetteramvad@mail.dk              

Øvelse gør mester !!

Angående badning:

Hvis hunden skal bades, køber man en shampoo til ru-hårs pels - de fleste skal blandes med vand 5-6 gange, det gør jeg i en anden flaske, husk at skylle godt efter. Jeg tørrer med en hårtørrer i medens jeg børster med karten, med mindre det er hedebølge.

   

Nogle hunde tager selv bad - her Penny og datter Klara !

Jeg er ikke uddannet hundetrimmer, men har selv trimmet mine (gennem årene mange)  PBGV'er  både til udstilling og "til ikke udstilling".

En fin nytrimmet familie  baby-Klara (ikke trimmet kun meget få babyhår), far-Alto og mor-Penny her i 2005

God fornøjelse ! 

den  31.05.2010. Jette  / Let revideret i 2019 /jvr